måndag 30 december 2013

ADHD & dygnsrytm

Jaha, då har jag återigen lyckats vända min dygnsrytm helt och hållet...suck. Jag har en tendens att göra detta när det är mycket ledighet, och lite sämre med vardagliga runtiner. Natten tills idag var jag vaken till kl 5, fick inspiration till att göra en tavla. När det var dax att sova började tankarna snurra och till slut gav jag upp tanken att försöka somna & gick upp för att skapa istället.
Älskar (NOT) att inspirationen & kreativitetet vaknar till liv i min kropp mitt i natten, det är i stort sett omöjligt att somna inna  jag har testat mina ideer.
Men tavlan blev jag nöjd med :)

Här är kommer ett par bilder som visar hur det känns ibland att leva med ADHD, åtminstone känner jag igen mig i dem :)
 
 
 
 Som jag tidigare nämnt så gör min ADHD att jag främst har problem/svårighet att behålla koncentrationen över tid, att rikta uppmärksamheten mot rätt sak, att dela uppmärksamheten på fler saker samtidigt, samt svårigheter att kunna växla fokus från en sak till en annan. Oftast syns detta genom dagdrömmeri och svårigheter att komma igång med aktiviteter.
När motivationsnivån är hög klarar man av sina uppgifter, men det blir betydligt svårare att upprätthålla drivkraften när det är tråkigt och monotont. Uppgifter som skall utföras avbryts ofta av någon annan aktivitet, exempelvis avbryts den påbörjade städningen därför att man hittar en obetald räkning och i stället sätter sig vid datorn eller hittar fotografier. Städningen lämnas halvgjord. 
 
Uppmärksamhetsstörningen gör också att man har svårt att ta in ny information, lätt tappar fokus och har svårt att lyssna. Man kanske påbörjar projekt utan att först ha lyssnat eller läst igenom instruktionerna tillräckligt. Det är lätt att bli distraherad och avledd av ljud och synintryck. Man kan uppfattas som oengagerad och oförmögen till inlevelse i andras problem.
 

Vi som lever med adhd har ofta stora svårigheter med struktur och rutiner. Man kan behöva hjälp med att hitta "lagom" balans i sin livsföring. De vardagliga sysslorna kan vara svåra att klara, och man behöver hitta och utveckla strategier för hur man på bästa sätt, kan hantera, träna på och mildra svårigheterna.
För utom min uppmärkmärksamhetsstörning har jag alltid svårt med tider, hinner sällan eller aldrig i tid till något. Detta beror aldrig på nonchalans (vilket det kan uppfattas utav andra) utan av det faktum att när jag är ute i "alldeles för god tid" så hittar jag saker jag "hinner" göra innan jag måste vara vid den bokade tiden.
 
 

1 kommentar:

  1. Pirjo Brandestam30 december 2013 05:59

    Jag har ingen diagnostiserad ADHD men känner igen mig i det mesta du skriver. Har en del andra diagnoser, men jag undrar hur bra dom stämmer. Kanske läge att göra en utredning ....
    Hur som helst så blev din tavla jättefin. Kram <3

    SvaraRadera