torsdag 12 december 2013

Julstress? Testa Mindfulness & stressa av

Nu inför jul är det många som känner stress & krav. En kort stund med Mindfulnessövning kan hjälpa dig att stanna upp & slappna av. Mindfulness är varken svårt eller behöver ta mycket tid & man kan göra det nästan var & närsom helst.
Känns din dag såhär?


 Då är det dax att stressa ner & leva här & nu - kanske öva mindfulness? ;)


Vad är då Mindfulness & hur fungerar det?
Mindfulness kallas även för Medveten Närvaro eller "Sinnesnärvaro" & är ett effektivt verktyg för att hantera stress.
Mindfulness handlar om förmågan att rikta uppmärksamheten på ett särskilt sätt: att med avsikt vara närvarande i nuet utan att värdera eller döma det vi uppmärksammar.
Mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet, alltså inte i det förflutna för det är förbi, inte heller i framtiden för den har inte ännu inträffat

Sinnesnärvaro är ett perfekt ord, med tanke på att mindfulness handlar om närvaro av alla våra sinnen. Vi kan vara här & nu när vi ser, hör, luktar, smakar eller känner - dvs våra fem fysiska sinnen. Men med sinne menar vi oxå vårt psyke. Att vi är medvetet närvarande med våra tankar & känslor så att vi lär oss att förstå hur vårt sinne påverkar oss.
Meningen med Mindfulness är att vara mer närvarande. Ofta går vi runt & är inne i våra huvuden & missar allt fantastiskt som händer runt omkring oss & inom oss. Man tänker ca 40 000 tankar per dag & det är lätt att fastna i tankarna. Med Mindfulness kan man lära sig att inte fastna i tankarna genom att träna sig på att rikta uppmärksamheten & ta fasta på ögonblicket.
Man kan lätt öva sig på att vara mer närvarande & uppleva vad som händer runt omkring en när som helst. Man kan till exempel tänka på och känna dofterna när man lagar mat, se grönsakernas färgnyanser & uppleva smakerna i maten - alltså helt enkelt fånga nuetHär finns en guidad kroppsscanning som kan hjälpa dig att komma igång med MindfulnessInga kommentarer:

Skicka en kommentar